Thursday, 20 February 2014

KENAPA CEPAT PENAT DAN MUDAH SANGAT NAK MENGANTUK?

SALAM TENGAHARI JUMAAT,semoga ceria dan dirahmati..


Ramai orang  cepat mengantuk bila waktu pagi,bila nak tengahari lagi la bertambah2 mata mngantuk... Mengapa boleh jadi  sebegini? Bukan ke sepatutnya bila dah tidur selama 5-7 jam, kita akan rasa cergas bila dah bangun...kadang2 tidur malam awal dh,tapi siang lemah dan lesu je tengok..

Punca kuat mengantuk di siang hari adalah disebabkan bada kita tidak mempunyai nutrisi yang lengkap. Semua orang makan setiap hari. Tapi saya pasti tidak ramai yang pasti adakah 100 % dari nutrisi  yang ada dalam makanan diserap masuk ke dalam sel-sel darah.


Selain itu, jika anda selalu mengantuk dan merasa letih, anda mungkin mengalami anemia. Anemia merupakan penyakit kekurangan sel darah merah atau hemoglobin atau keduanya, sehingga kemampuan darah mengangkut oksigen berkurang.
Ada bermacam-macam anemia, namun yang paling sering dijumpai di negara berkembang adalah anemia yang disebabkan kekurangan zat besi, iaitu anemia yang disebabkan oleh kurangnya persediaan zat besi untuk pembentukan sel darah merah dan hemoglobin.

Petua kurangkan rasa mengantuk...
1) Hampiri kawasan bercahaya

Suasana pejabat yang sejuk dan bercahaya redup sudah pasti menyebabkan anda mudah rasa mengantuk. Jadi langkah pertama yang boleh dilakukan sekiranya anda rasa terlalu mengantuk ialah mencari tempat yang terang, misalnya, cahaya semula jadi ditepi tingkap. Cahaya yang lebih terang di percayai dapat mengembalikan kesegaran mata dan minda. Justeru, sekiranya rasa mengantuk, hampiri jendela atau pintu dan lintarkan padangan anda keluar sektika.


2) Basuh Muka

Ia mungkin perkara terakhir yang sering dilakukan apabila terlalu mengantuk. Namun ia mungkin kurang praktikal untuk pekerja wanita yang sudah siap bersolek. Tetapi jika perlu anda tidak ada pilihan lain kerana ia adalah cara paling berkesan untuk kembali segar.


3) Wangian aromaterapi

Untuk menghilangkan rasa mengantuk di pejabat, anda juga boleh menyimpan minyak wangi atau wangian aromaterapi di pejabat. Tempatkan wangian tersebut di atas meja berhampiran meja kerja anda. Pastinya, semangat kerja anda akan kembali pulih kerana bau-bauan segar dipercayai dapat meransang deria bau sekali gus mengurangkan rasa mengantuk. Antara bauan yang sesuai 'mint' dan lemon.


4) Dengar Muzik

Muzik juga adalah penyelesaian terbaik bagi rasa mengantuk. Ada beberapa jenis bunyian ataupun muzik di katakan dapat meransangkan dan meningkatkan kewaspadaan serta ketajaman minda. Jadi tidak salah jika anda bekerja sambil mendengar alunan muzik asalkan ia tidak melekakan anda.


5) Senaman ringan

Senaman ringan seperti menggerakkan anggota badan seperti kepala, tangan, kaki atau berjalan santai juga boleh anda lakukan untuk menghilangkan rasa mengantuk. Ini kerana gerakan-gerakan seumpama ini dapat menghambat saraf yang menyebabkan rasa mengantuk. Di samping itu elakkan daripada duduk tanpa bergerak dalam tempoh yang lama. Sebaiknya, bangun dari kerusi empuk anda sekurang-kurangnya 30minit sekali untuk berjalan seketika sebelum sambung kerja anda semula.


6) Pandang pepohon hijau

Sekiranya pejabat anda mempunyai taman indah, manfaatkanlah peluang ini untuk menghilangkan rasa mengantuk anda. Keluarlah sebentar dari ruang kerja anda dan pandanglah pepohon hijau yang terdapat di dalam taman tersebut beberapa minit sebelum kembali semula untuk menyambung kerja. Nescaya mata anda akan kembali segar.

atau mungkin dengan pengambilan suplemen terbaik anda boleh atasi masalah ini..
Produk Shaklee Bantu Kurangkan Mengantuk: Vita-Lea dan Omega Guard
Vita-Lea Shaklee

Vitalea Shaklee adalah multivitamin dan multimineral yang sangat lengkap. 

Kelebihan Vitalea Shaklee

Vita-Lea dirumus khas bagi memenuhi keperluan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa. Vitalea ini ada mengandungi Vitamin A, B (semua jenis vitamin B), C, D, Asid Folik, Biotin, Kalsium, Fosforus, Iodin, zat besi, magnesium, copper, selenium dan zinc.

Apa yang menarik, Vitalea Shaklee adalah diformula dengan zat besi. Zat besi sangat penting untuk pembentukan sel darah merah dan hemoglobin.Shaklee OmegaGuardTM merupakan makanan tambahan yang mengandungi minyak ikan.  
Satu hidangan OmegaGuardTMmenyediakan 1000mg asid lemak omega 3  termasuk DHA dan EPA. Omega GuardKandungan DHA dan EPA dipercayai mampu mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata yang perlu diperolehi melalui pemakanan.

Ya, Omega Guard mampu menggalakan fungsi otak dan sistem saraf. Bila fungsi otak kita baik dan sistem saraf kita.

                                                             Hubungi PN.AIN untuk :-

FREE CONSULTATION
BEST PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!

PN.NURUL 'AIN
Shaklee ID : 1101481
sidmsia@gmail.com

013 4657450 (SMS/WhatsApp)No comments:

Post a Comment