Friday, 18 July 2014

CARA MUDAH KURUSKAN BADAN

Nak kurus?Nak slim?
Dalam kita mengejar untuk kelihatan kurus, janganlah abaikan kesihatan diri. Andai kurus sekalipun tetapi badan sakit, nikmat kurus tu tak membawa erti lagi. Sebab tu sebelum kita consume sesuatu untuk tujuan kurus atau untuk mencantikkan badan kaji dulu apa bahannya, berapa dosnya, apa kesannya,…semua tu anda perlu tahu untuk anda kurus dengan sihat..


Banyak produk pengurusan badan di pasaran, anda boleh pilih yang mahal sehingga mencecah ribuan ringgit dan ada juga yang murah murah….semuanya menjanjikan yang elok elok, jadi andalah yang bertanggungjawab membuat pilihan terbaik untuk diri anda, ambil masa kaji dan fikir dahulu sebelum laburkan duit anda, jangan perjudikan kesihatan anda.

Sebelum saya menulis lebih lanjut tentang produk set kurus Shaklee, saya ingin menulis tentang tips tips kurus semulajadi. Tips kurus semulajadi ni sangat penting untuk anda amalkan dalam masa mengambil supplemen Shaklee. Supplemen Shaklee boleh membantu dan merangsang badan anda untuk kurus dengan lebih cepat jika anda mampu seiringkan usaha dengan tips tips ini.

Untuk kurus dengan cepat dan berpanjangan, bukan seminggu kurus, minggu depan dah naik balik L anda sangat perlu meningkatkan kadar metabolism badan anda. Apa itu metabolism? –jumlah tenaga atau kalori yang dibakar oleh tubuh untuk mengekalkan fungsi fungsi tubuh asas. Jadi pada asasnya, mereka yang rendah kadar metabolism akan kurang membakar kalori dalam badan. Mereka yang tinggi kadar metabolism akan lebih cepat membakar lebih banyak kalori.

Jadi apakah cara untuk meningkatkan metabolism badan?

1.                    Jangan berlapar (tatapi andai anda mahu jadikan puasa sebagai amalan untuk anda kurus disamping mendidik iman, itu adalah bonus untuk anda kurus. Contohnya puasa nabi Daud, puasa selang sehari J Puasa adalah amalan yang sangat baik, memang kita menahan lapar dan dahaga tetapi Allah suruh kita bersahur dan berbuka, anda tidak kelaparan sebenarnya, anda sedang mendidik jiwa….

Diet yang aggressive juga menyebabkan badan anda terkejut , anda kelaparan …otak anda tidak menerima signal untuk membakar kalori…lama kelamaan amalan berlapar ini menyebabkan kadar metabolism badan akan semakin rendah dan ini akan menyukarkan usaha anda untuk kurus. Jadi untuk kurus jangan tak makan ok J

2.                    Tambahkan protein dalam diet. Protein dapat membantu meningkatkan kadar metabolism. Ini kerana , badan kita membakar kalori dua kali ganda semasa menghadamkan protein berbanding karbohidrat.
Ikan merupakan sumber protein yang sangat baik. Ikan Salmon misalnya mengandungi asid lemak omega-3 yang dapat meningkatkan jumlah pembakaran lemak dalam badan (omega guard Shaklee the best)

3.                    Makanlah dengan kerap. Menguyahlah sekerapnya, semakin kerap kita makan semakin tinggi kadar metabolism badan. Tapi jangan pula mengunyah makanan ringan tu memudaratkan…dan janganlah pula setiap 3 jam makan nasi penuh pinggan itu menggemukkan…
Anda boleh pilih buah buahan seperti epal, pisang atau kekacang.semakin kerap anda makan, otak anda sentiasa mendapat signal untuk membakar kalori. Setelah menjadi amalan, otak anda akan terbiasa untuk merembeskan enzim membakar kalori lantas metabolism badan anda dapat ditingkatkan. Jadi senanglah usaha anda untuk kurus.

4.                    Minumlah teh hijau, kopi atau air kosong.
Kopi atau teh hijau mengandungi kafein. Kafein adalah bahan semulajadi yang dapat meningkatkan kadar metabolism badan.Teh hijau juga mengandungi polifenol yang dapat meningkatkan metabolisma , anda dapat rasai kesannya dengan pengambilan 4 atau 5 cawan teh hijau sehari. Cubalah.
Saya ingin kongsikan pengalaman saya tinggal di Jepun. Teh hijau menjadi minuman utama semua golongan termasuk kanak kanak ,remaja, orang tua dan dewasa….
Teh hijau diterapkan sejak usia kecil lagi , contohnya anak saya Haikal ke sekolah setiap hari dihidangkan (oocha) teh hijau setiap kali makan tengahhari dan minum petang. Jika mereka keluar jalan jalan (oosampo), dan perlu bawa bento(bekal makanan) dan minuman, cikgunya akan berpesan agar bawa oocha sahaja bukan minuman milo atau berperisa yang lain. Di kedai kedai makan oocha sentiasa terhidang, oocha menjadi sesuatu yang wajib dalam kehidupan masyarakat Jepun. Sebab itulah, susah nak jumpa orang jepun yang gemuk. Mereka telah berjaya membudayakan cara makan yang dapat meningkatkan metabolism badan.
( Shaklee mencadangkan Cinch tea untuk meningkatkan metabolism badan…saya percaya dan yakin ianya produk hebat kerana saya tahu sejauhmana kebaikkan teh hijau dan ketelusan serta kesungguhan Shaklee memilih bahan berkualiti untuk hasilkan produk hebat)


5.                    Bersenamlah dan kekal aktif setiap hari. Bersenam bunyi macam mudah tapi tak dinafikan banyak alasan yang kita berikan seperti malas, tak  ada masa, tak suka letih letih…
Mungkin kita dapat mencari inisiatif bersenam tanpa sedar, contohnya:

-       Berjalan laju
-       Gunakan tangga, berlumba dengan rakan pejabat siapa sampai atas dulu J
-       Buat kerja rumah cepat cepat, sidai baju cepat cepat, sapu sampah cepat cepat..
-       Window shopping sampai letih dan banyak lagi mungkin idea kreatif dari anda.

Senaman menggunakan pemberat khusus untuk otot juga baik untuk membantu anda kurus dengan cepat dan cantik. 1 paun otot akan membakar 35 hingga 50 kalori manakala 1 paun lemak membakar hanya 5 hingga 10 kalori. Oleh itu meningkatkan otot di dalam tubuh dapat menaikkan kadar metabolism badan anda. 


  Dalam set kurus Shaklee, kami bahagikan kepada 4 fasa penting

o   Detox
o   Pecahkan lemak
o   Membina tisu dan otot
o   Meningkatkan kadar mtabolisma


Detox

Pilihan untuk detox adalah  Herb-lax atau Alfalfa. Kedua dua produk ini bertindak membersihkan usus anda. Toksin, lemak dan lendir yang melekat pada dinding usus akan disingkirkan melalui pembuangan air besar. Proses ini penting untuk memastikan usus anda bersih dan memudahkan penyerapan nutrient pada tahap optimum.
Selalunya Herb-lax menampakkan kesan selepas 8 hingga 12 jam selepas pengambilan, ia dapat membersihkan najis yang tersekat, merangsang usus untuk mempercepatkan proses pembersihan secara lembut, anda akan membuang dengan lancar insyaAllah…bila usus clear secara tak langsung ia mempamerkan perut yang sedikit
kempis…

Yang mana satu sesuai?

Herb-lax dirumuskan dengan 9 jenis herba terpilih khusus untuk detoksifikasi, kombinasi herba dalam herb-lax telah pun digunakan secara traditional untuk melegakan sembelit dan meningkatkan proses pencernaan secara lawas, oleh itu sesiapa yang memang ada masalah sembelit terus saja pilih Herb-lax,

Dan untuk yang tak ada masalah sembelit anda boleh pilih Alfalfa, terutamanya ibu ibu yang menyusukan bayi kerana dikhuatiri akan menyebabkan baby anda cirit birit pula nanti.

Memecahkan lemak

Pilihan untuk memecahkan lemak adalah Lecithin atau Omega Guard. Kedua dua nya tidak dapat dihasilkan oleh badan tetapi sangat penting untuk fungsi badan, jadi bekalan lecithin dan omega sangat perlu untuk badan anda.

Sejujurnya, saya cadangkan anda ambil kedua duanya…kerana kedua duanya sangat berkesan untuk memecahkan lemak….
Tetapi jika anda tak cukup bajet boleh pilih antara dua produk ini.

Lecithin merupakan pengemulsi lemak semulajadi, ia mempunyai kesan melekat pada lemak, menyebabkan lemak terapung dalam darah, menghalang lemak dari melekat di dinding membrane. Lecithin dapat menggalakkan metabolisma lemak dan mencairkan lemak. Ini dapat menurunkan paras kolesterol dalam badan. Sebab tu dalam perubatan, antara rawatan menurunkan paras kolesterol adalah dengan menggunakan lecithin. So bila anda berjaya singkirkan lemak dari badan insyaAllah usaha kurus anda hampir berjaya…dan ingatlah jangan tambahkan lagi lemak jahat dalam pemakanan anda, susah susah nak buang senang senang anda ambil balik….sebab tu orang kata “fikir dulu sebelum makan”

Omega guard adalah minyak ikan yang mengandungi omega 3 fatty acid,ia mempengaruhi pelbagai jenis hormon yang dihasilkan oleh badan termasuk leptin yang merupakan hormon yang penting dalam pengawalan selera makan. Leptin akan menghantar signal kepada otak untuk hadkan rasa lapar. Disamping itu juga omega 3 fatty acid dapat meningkatkan kadar metabolisma badan. Banyak kajian yang telah membuktikan omega dapat menggalakkan pembakaran lemak.


Membina otot dan tisu

Pilihan untuk membina otot dan tisu semestinya ESP dan Cinch mix
Bila anda dah berjaya kuruskan badan, lemak dah berkurang , perut dah mengempis, lengan paha dah berkurang saiznya, ESP dan Cinch dapat membantu anda membina tisu tisu baru dan membentuk otot agar ianya tidak mengeleber, kusam dan tidak bermaya.
Pemakanan tinggi protein sangat perlu dalam diet pengurusan badan, dan ESP dan cinch sangat tinggi nilai proteinnya.

Kedua dua ESP dan Cinch baik untuk bekalan tinggi protein bagi membina otot anda, tetapi ESP lebih disyorkan pada ibu ibu yang menyusukan bayi kerana ia dapat meningkatkan pengeluaran susu badan.

Meningkatkan metabolism

Ini adalah pilihan jika anda ada bajet lebih, atau setelah anda berjaya mencapai tahap kurus yang anda idamkan, teruskan dengan Cinch energy tea mix, rasa teanya yang sangat umph! Tea mix ini dapat meningkatkan metabolisma, membakar lemak dan mengekalkan kurus anda InsyaAllah.

Semoga kita mendapat manfaat dari perkongsian ini…

Saya ingin ingatkan teman teman, cadangan set kurus Shaklee ini bukanlah ubat kurus seperti ubat kurus di pasaran, set ini merupakan supplement semulajadi yang sememangnya diperlukan oleh badan tetapi sering terabai akibat cara pemakanan dan kuantiti pengambilan yang tidak mencukupi. Ianya sangat semulajadi dan tiada kesan sampingan berbahaya, anda hanya perlu konsisten mengambilnya dan usahakan seiring dengan tips tips yang saya berikan di atas. Kesannya pantas jika anda committed untuk kurus…jangan lupa berdoa kerana Allah sangat sayangkan kita dan moga usaha kita dirahmatiNya.

Saya doakan anda berjaya dengan SET KURUS SHAKLEE ini J

Inginkan side income 3-4 angka sebulan hanya dengan bisnes online Shaklee?

Hubungi Ain untuk :-

FREE CONSULTATION
BEST PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!

Pn.ain
Shaklee ID : 1101481
sidmsia@gmail.com

No comments:

Post a Comment